“Atatürk Türklerin Anadolu topraklarında yarattıkları kültürün unsurlarını ve tarihini araştırmak istiyordu. Bu topraklarda konuşulan Türkçenin kökenini merak ediyordu. Türkler başta olmak üzere bu topraklarda yaşamış bütün uygarlıkların tarihini merak ediyordu.”
Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın üniversite öğrencilerinden. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk kadın mezunlarından. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük eğitim ve aydınlanma seferberliğinin ilk meyvelerinden. Savaşlarda yorgun düşmüş, maddi ve manevi bütün varlığını muharebe meydanl
Tükendi
Gelince Haber Ver“Atatürk Türklerin Anadolu topraklarında yarattıkları kültürün unsurlarını ve tarihini araştırmak istiyordu. Bu topraklarda konuşulan Türkçenin kökenini merak ediyordu. Türkler başta olmak üzere bu topraklarda yaşamış bütün uygarlıkların tarihini merak ediyordu.”
Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın üniversite öğrencilerinden. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk kadın mezunlarından. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük eğitim ve aydınlanma seferberliğinin ilk meyvelerinden. Savaşlarda yorgun düşmüş, maddi ve manevi bütün varlığını muharebe meydanlarında tüketmiş bir milletin yeniden doğuş mucizesine şahitlik eden bir kuşağın ilk neferlerinden.
Kadın, Osmanlı Devleti’nde toplumsal hayatta hep ikinci plandadır. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte bu tamamen değişir, Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonu sayesinde hak ettiği yere gelecektir. Eğitimde, sosyal ve ekonomik hayatta en ön safta yer alacak ve ülkenin çağdaşlaşmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Tıpta, sanatta, tarihte ve bilimin pek çok dalında nice başarılara imza atacaktır.
Muazzez İlmiye Çığ, Cumhuriyet Mucizesi kitabı Cumhuriyet’in kurulduğu günden bu yana yaşananlara tanıklık eden ve hayatını Mustafa Kemal Atatürk’ün hayalini gerçekleştirmeye adayan bir Cumhuriyet Çınarı’nın olağanüstü yaşamını gözler önüne seriyor.