Çağdaşları ve hayranlarının “sâhib-i seyf ü kalem” (kılıç ve kalem sahibi) diye nitelediği Şah İsmail, Türk edebiyatının en önemli şairlerindendir. Şiir yazacak derecede Arapça ve Farsça bilmesine rağmen daha çok Türkçe yazarak Türk edebiyatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Şiirlerinde sade halk Türkçesini kullanan Şah İsmail’in az sayıda Farsça ve Arapça şiirleri de bulunmaktadır.
Nasihatnâme Şah İsmail Hataî’nin Safevî yol taliplerine Alevîlik/Kızılbaşlığı anlatmak için yazdığı bir eserdir. 184 beyitlik Mesnev
Tükendi
Gelince Haber VerÇağdaşları ve hayranlarının “sâhib-i seyf ü kalem” (kılıç ve kalem sahibi) diye nitelediği Şah İsmail, Türk edebiyatının en önemli şairlerindendir. Şiir yazacak derecede Arapça ve Farsça bilmesine rağmen daha çok Türkçe yazarak Türk edebiyatının gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Şiirlerinde sade halk Türkçesini kullanan Şah İsmail’in az sayıda Farsça ve Arapça şiirleri de bulunmaktadır.
Nasihatnâme Şah İsmail Hataî’nin Safevî yol taliplerine Alevîlik/Kızılbaşlığı anlatmak için yazdığı bir eserdir. 184 beyitlik Mesnevî tarzında yazılan eserin son beytinde Şah İsmail Hataî şöyle diyor:
“Nasihatnâme yazdım dervişâne,
Cihândâ kâlmâğiçün bir nişâne.”
Küçük bir eser olmasına rağmen irfanî ve Alevî birçok hikmet içermektedir. Eser hem çeviri yazı yapılmış hem de günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Bunun yanında eserde yer alan konular “açıklamalar” başlığı altında detaylıca açıklanmıştır.