1950’lerde Dinar’da şair Nedret Gürcan’ın yayımladığı edebi, siyasi dergi ve gazeteler ile diğer etkinlikler, bu taşra kentini kültürel bir odak haline getirmişti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kültür merkezleriyle sıkı bir ilişki içinde kurduğu düzeni etkin bir biçimde yaşama geçirmişti. Aynı zamanda Dinar’ın ve bölgenin tanınmış bir işadamı olan Nedret Gürcan, söz konusu kültürel hareketlerle kentin yazgısını büyük ölçüde etkilemiş ve kalıcı izler bırakmıştır.
Bu kitapta yer alan mektupların büyük bölümü 1950-1960 yılları arasından geliyor –etkinliklerin en yoğun olduğu o yıllardan. 1960 sonrası mektuplar ise kurulmuş dostlukların hayata yayılmasını temsil ediyor bir bakıma. Bu dostlukların kalem sahipleri arasında şu isim
Tükendi
Gelince Haber Ver1950’lerde Dinar’da şair Nedret Gürcan’ın yayımladığı edebi, siyasi dergi ve gazeteler ile diğer etkinlikler, bu taşra kentini kültürel bir odak haline getirmişti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kültür merkezleriyle sıkı bir ilişki içinde kurduğu düzeni etkin bir biçimde yaşama geçirmişti. Aynı zamanda Dinar’ın ve bölgenin tanınmış bir işadamı olan Nedret Gürcan, söz konusu kültürel hareketlerle kentin yazgısını büyük ölçüde etkilemiş ve kalıcı izler bırakmıştır.
Bu kitapta yer alan mektupların büyük bölümü 1950-1960 yılları arasından geliyor –etkinliklerin en yoğun olduğu o yıllardan. 1960 sonrası mektuplar ise kurulmuş dostlukların hayata yayılmasını temsil ediyor bir bakıma. Bu dostlukların kalem sahipleri arasında şu isimler de yer alıyor: Ahmed Arif, Cemal Süreya, Fakir Baykurt, Cengiz Tuncer, Tarık Dursun K., Aşık Veysel, Metin Erksan, Özdemir İnce, İlhan Berk, Adalet Cimcoz, Nihat Ziyalan, Türkân İldeniz, Ülkü Tamer, A. Kadir, Ergin Günçe.
Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları, –edebiyat dünyamızda– 1950’lerdeki merkez-taşra ilişkilerine bakmamızı sağlıyor; bu bağlamda, birçok bakımdan önem içeriyor ve kendi dönemlerini belgeliyor.
Turgut Çeviker’in özenle derleyip yayına hazırladığı kitabın önsözünü Özdemir İnce yazdı.