"Her an insana tesir eden nağmeler ortaya koyan nay, gerçekte neyzenden dem vurmaktadır."
Ney`in Feryâdı (Naynâme), İran tasavvufunun ve tasavvuf edebiyatının büyük isimlerinden Molla Abdurrahman Câmî Hazretlerinin Şerh-i Dü Beyt isimli Mesnevî-i Şerîf şerhinin Divan şiirinin önemli isimlerinden Hoca Neş`et Efendi tarafından yapılmış tercümesidir. Hz. Mevlânâ`nın Mesnevî`sindeki ney metaforu üzerinden ilerleyip Mesnevî-i Şerîf`in ilk iki beytini baz alan bu eser, 115 beyite ek olarak me
Tükendi
Gelince Haber Ver"Her an insana tesir eden nağmeler ortaya koyan nay, gerçekte neyzenden dem vurmaktadır."
Ney`in Feryâdı (Naynâme), İran tasavvufunun ve tasavvuf edebiyatının büyük isimlerinden Molla Abdurrahman Câmî Hazretlerinin Şerh-i Dü Beyt isimli Mesnevî-i Şerîf şerhinin Divan şiirinin önemli isimlerinden Hoca Neş`et Efendi tarafından yapılmış tercümesidir. Hz. Mevlânâ`nın Mesnevî`sindeki ney metaforu üzerinden ilerleyip Mesnevî-i Şerîf`in ilk iki beytini baz alan bu eser, 115 beyite ek olarak mensur parçalardan oluşur.
Molla Câmi, Naynâme`de Mesnevî`nin ilk on sekiz beytindeki Elest Bezmi`ndeki zâhirî ayrılık ve bu ayrılıkla birlikte dünyada başlayan hakikat arayışı üzerinden bir kâmil insan portresi çizer. İnsan, Allah`ın "Kün" emri ile yaratıldıktan sonra o güzel meclisten ayrılıp dünyaya gelmiş olsa da kendisine üfleyen o Ulu Yaratıcı`dan bir an bile ayrı değildir. Dünyadaki kesretin (çokluğun) içinde her daim vahdettedir (birlik halindedir), yeter ki o arayışta ve o yolda olsun.
Bu anlamıyla Ney`in Feryâdı, Türk ve İran tasavvuf edebiyatının muhteva ve şekil bakımından birleşimini sunan bir ilahî arayış ezgisi olarak okuruyla buluşuyor.