GAZZE DERSİNDE ENTELEKTÜELİN KARNESİ
Gazze, o meşhur ifadeyle, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olmayı sürdürüyor. Dünyanın dikkati maalesef dağıldığı için bu gerçek her zaman aynı şiddet ve sıcaklığıyla hatırda tutulamıyor. Hatırlatma işlevini kim üstlenecek? Gazze’nin yıkımını, yoksunluğunu ve yalnızlığını anlatma, gözümüzde canlandırma görevi kimin? Bu yıkımdan hareketle dünyanın ifsat edici ve sömürgen sosyo-ekonomik düzeni hakkında bir aydınlanma çabasını kim güdecek? Gazze’de yaşananları dünyadaki savaş endüstrisinin çıkarlarına, Orta Doğu i&ccedi
Tükendi
Gelince Haber VerGAZZE DERSİNDE ENTELEKTÜELİN KARNESİ
Gazze, o meşhur ifadeyle, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olmayı sürdürüyor. Dünyanın dikkati maalesef dağıldığı için bu gerçek her zaman aynı şiddet ve sıcaklığıyla hatırda tutulamıyor. Hatırlatma işlevini kim üstlenecek? Gazze’nin yıkımını, yoksunluğunu ve yalnızlığını anlatma, gözümüzde canlandırma görevi kimin? Bu yıkımdan hareketle dünyanın ifsat edici ve sömürgen sosyo-ekonomik düzeni hakkında bir aydınlanma çabasını kim güdecek? Gazze’de yaşananları dünyadaki savaş endüstrisinin çıkarlarına, Orta Doğu için tasarlanan haritalara, körfezdeki Arapların geleceğiyle ilişkili olarak okumamıza kim yardımcı olacak? Böyle bir yardımı, Habermaslardan beklemeyeceğiz. Demokrasi ve çoğulculuk ile, Batılı aydınlanmacı düşüncenin tahkimini amaçlamaktan ötesini vadetmeyen ve bütün dünyaya, Avrupa merkezci bir siyaset ve sosyolojiye teslim olmanın minnet edilesi bir lütuf olduğunu anlatan bir okur-yazar tipinden bunu beklemeyeceğiz. Bunu bir kez daha anladık. Gazze olayları önümüze gerek Türkiye’de ve gerekse dünyada, entelektüel düşünsel üretime dair bir sefalet karnesi çıkardı. Nihayet bu sayısında, entelektüelin ve sanatçının açmazlarını ele aldı.
Dosya, Ahmet Demirhan’ın “Bir Mandela da Çıkaramadılar!” başlıklı yazısıyla açılıyor. Ardından Ümit Aksoy, kriz anlarında entelektüele neden ihtiyaç duyulduğunu masaya yatırıyor. Enes Özel de Almanya tarihinin açmazlarının bugünkü dünya siyasetine etkilerini irdeliyor. Emine Şeçeroviç Kaşlı Bosna Savaşı’nda yaşananlarla Gazze’deki katliam arasındaki ilişkiyi, “entelektüellerin sessizliği” hatta Sırp/İsrail yanlılığı üzerinden bir okumaya tabii tutuyor. Sernur Yassıkaya ise üniversitelerde yaşanan protestolar başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında gerçeği haykıran kahramanları anlatıyor.
Nihayet’in Kayıtlar, Hayat Memat ve Kültür Atlası sayfalarında da okuru birbirinden önemli yazılar bekliyor.
Sanatçı Nurdan Albamya İnce, Kübra Kuruali’ye verdiği röportajda, “Filistin İle Alakalı Desteğe Sözde Çok Hazır İnsanlar İş İcraata Geldiğinde Yok Oluyorlar” diyor.
Aleyna Ayan’la söyleşen Ali Erken de İsrail meselesinin Türkiye’nin hassas damarı olduğunu belirtiyor.
Kevser Çelikel’e konuşan ünlü şef Sami Tamimi kendi hikâyesi üzerinden yemekle nasıl adalet ve özgürlük çağrısında bulunulabileceğini anlatıyor.
Cihan Aktaş ünlü yazar Italo Calvino’nun yazma pratiklerine yaklaşıyor.
“Evrak-ı Perişan Arasında” serisine devam eden Necati Tonga ise edebiyat tarihimizden iki yeni yıl yazısı paylaşıyor.
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahit Sobacı, dijital alanda temiz bir ekran sunan tabii uygulamasını Aleyna Ayan’a anlatırken, Tahsin Yıldırım ise Namık Kemal’in oğlu Ali Ekrem Bolayır’ın yaşam öyküsünü hatırlatıyor.
Turgay Şafak, Zeynep Özel’e yeni çevirisi Rindlerin Sokağından üzerinden Hafız’ı anlatıyor.
Mehmet Zana Öngenç “had” kavramını incelerken, Hasan Kaplan da Aleyna Ayan’a yeni kitabı Psikolojik Bir Şey’i anlatıyor.
Nihayet’i Türkiye’nin her yerinde gazete bayileri, seçkin kitabevleri ve zincir mağaza marketlerde bulabilir, www.birliktedagitim.com sitesinden kolayca abone olabilirsiniz.