GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL
EV İŞLERİ
Modernleşmenin ileri aşamaları evdeki iş bölümlerini yeniden ve yeniden düzenlese de hala bu iş yükü büyük oranda kadınların sırtında. Modernleşme hikayesini takip edebileceğimiz alanlardan biri de ev işleri sayılır. Şehirdeki kadının ev dışında üstlendiği yeni rolleri, yaygın eğitime katılması ve bunun sonuçlarını, ev işlerindeki teknolojik gelişimi ele almadan, bir modernleşme ve hatta ekonomi tarihi yazmak zor. Bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye durum değişse de ev dışındaki yeni rollerine rağmen ev işlerinin kadınla özdeşliğinin hem simgesel hem imgesel bakımdan değişmediğini
Tükendi
Gelince Haber VerGÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL
EV İŞLERİ
Modernleşmenin ileri aşamaları evdeki iş bölümlerini yeniden ve yeniden düzenlese de hala bu iş yükü büyük oranda kadınların sırtında. Modernleşme hikayesini takip edebileceğimiz alanlardan biri de ev işleri sayılır. Şehirdeki kadının ev dışında üstlendiği yeni rolleri, yaygın eğitime katılması ve bunun sonuçlarını, ev işlerindeki teknolojik gelişimi ele almadan, bir modernleşme ve hatta ekonomi tarihi yazmak zor. Bölgeden bölgeye, ülkeden ülkeye durum değişse de ev dışındaki yeni rollerine rağmen ev işlerinin kadınla özdeşliğinin hem simgesel hem imgesel bakımdan değişmediğini söyleyebiliriz. Ama bu karmaşık matristen dolayı ev işlerini konuşurken sadece kadınlığı değil, istesek de istemesek de ekonomiyi, teknolojiyi, sosyolojiyi, feminizmi, geleneksel aile düzeninin ilkelerini, değişenleri ve sabiteleri konuşmaya başlarız. Nihayet okurları için bu sayımızda ev işlerini ele almak istedik. Hayat rutinimizin bir parçası olan bu meseleye, belli bir mesafeden bakmaya çalıştık. Sadece meselenin bugününü değil bugünlere nasıl geldiğimizi de anlamaya çalıştık.
Dosya, Mehmet Emin Balcı, “Ben Sizin Köleniz Miyim? Dijital Çağda Evin Yen Hâlleri” yazısı ile açılıyor. Balcı, dünyanın değişimi ve bireysel farklılaşmanın ev işlerinin temellendirdiği rol kalıplarını ve cinsiyet normlarını dönemsel ve ekonomik değişimlerle analiz ediyor. Ardından Şeyma Kömürcüoğlu, “Amerikan Mutfak Ne Zamandır Hayatımızda?” yazısıyla günlük hayatın parçası hâline gelen ve sorgulanmadan yapılan ev işlerinin ideal kadın modelinin çizilmesini çalışan kadınlar ve mutfak üzerinden aktarıyor. Cihan Aktaş, “Kıymet Bilmezlik Yorgunluğu” yazısında üç kuşak kadınların ev içi tecrübeleri ve ev işlerine bakıştaki algıları inceliyor. Merve Akbaş, “Ev Teknolojileri Kimin İşine Yarıyor?” başlığında modern teknolojinin makinalarla ev işlerinde sağladığı kolaylığı irdelerken kadın erkek rollerini de ele alıyor. Tuba Kaplan, “Modern İlişkiler, Annelik ve Bekar Annelerin Ev İşlerini Karşılama Tecrübeleri” isimli yazısında bekar annelerin ev içi tecrübeleri ve sosyal hayattaki algılarını işaret ediyor. Aleyna Ayan, “Ya Ev İşi Gerçekten Kadının İşiyse?” başlıklı yazısında tradwife akımını ve ev işlerinin cinsiyetini kadınlık deneyimi ve algıları üzerinden aktarıyor. Dürdane İsra Çınar, “Edebiyatımızda Ev İşleri” başlıklı yazısında geçmişten günümüze kadın ve erkek yazarların ev içi iş tecrübelerini aktardıkları metinlerden ve otobiyografik öğelerden ele alıyor.
Nihayet’in Kayıtlar, Hayat Memat ve Kültür Atlası sayfalarında da okuru birbirinden önemli yazılar bekliyor.
Azranur Açıkgöz, “Leiden Üniversitesi`nin Yazma Eser Koleksiyonunda Bir Yolculuk: Bir Araştırma Öğrencisinin İzlenimleri” yazısında doğu yazmaları araştırmacıları için mekânın önemini gözlemlemeyerek aktarıyor.
İsmail Doğu, “Bit’in Yazgısı” isimli yazısında yazıyı, yazının icadından bugüne etimolojik ve felsefi açıdan irdeliyor.
“Evrak-ı Perişan Arasında” serisine devam eden Necati Tonga ise “Selâmi İzzet Sedes’in Matbua ve Edebiyat Hatıraları-I”i Nihayet için aktarıyor.
Tahsin Yıldırım, “Napolyon Celal Sılay’ın Maceraları” başlığında eserleriyle, yazılarıyla yaklaşık yarım asır basın âlemimizde yer alan Selâmi İzzet, hikâyesini bugünün okuru için inceliyor.
Zeynep Özel, Daryus Shayegen ve Haşimi’nin gerçekleştirdiği söyleşinin ikinci bölümünü, Beş Varlık İklimi kitabı özelinde çeviriyor.
Mesut Bostan, “Türk Dizilerini Anlamak” başlıklı yazısında Türk dizileri ve akademinin Türk dizilerine karşı tutumlarına ışık tutuyor.
Zeynep Karaca, “İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek ya da Türkiye Kadar Çiçek” yazısında İstanbul deneyimi ve algısını Fatih Akın’ın belgeseli üzerinden aktarıyor.
Ömer Yalçınova, “Cengiz Aytmatov’un Tanabay’ı” yazısında Yalçınova, Aytmatov’un önemli merkez karakteri Tanabay’ı öne çıkarıyor.
Eren Yeşilyurt, Musavviri sergisinin küratörü Khusboo Jain ile sergi ve Hint minyatürü hakkında gerçekleştirdiği röportajında önemli kesimleri aktarıyor.
Nihayet’i Türkiye’nin her yerinde gazete bayileri, seçkin kitabevleri ve zincir mağaza marketlerde bulabilir, www.birliktedagitim.com sitesinden kolayca abone olabilirsiniz.