Bazı kararların yol açtığı sonlar, trajedinin sınırlarını zorlar...
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Nijeryalı yazar Wole Soyinka’nın
bu başyapıtı, geleneksel Afrika kültürüne dair bir drama klasiği.
Nijerya’nın kadim Yoruba kenti Oyo’da 1946’da meydana gelen olaylara dayanan bu etkileyici oyun, kralın atlısı Elesin Oba, onun İngiltere’de tıp okuyan oğlu Olunde ve sömürge bölge amiri Simon Pilkings’in iç içe geçmiş kaderlerini konu alıyor. Kral ölmüştür ve töreye göre Elesin’in intihar ederek efendisine cennete kadar eşlik etm
Tükendi
Gelince Haber VerBazı kararların yol açtığı sonlar, trajedinin sınırlarını zorlar...
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Nijeryalı yazar Wole Soyinka’nın
bu başyapıtı, geleneksel Afrika kültürüne dair bir drama klasiği.
Nijerya’nın kadim Yoruba kenti Oyo’da 1946’da meydana gelen olaylara dayanan bu etkileyici oyun, kralın atlısı Elesin Oba, onun İngiltere’de tıp okuyan oğlu Olunde ve sömürge bölge amiri Simon Pilkings’in iç içe geçmiş kaderlerini konu alıyor. Kral ölmüştür ve töreye göre Elesin’in intihar ederek efendisine cennete kadar eşlik etmesi beklenir. Pilkings’in bu ritüelden haberdar olup olaya müdahale etmesiyle gelenek akamete uğrayacak ve Olunde’nin babasını son yolculuğuna uğurlamak üzere memlekete gelişiyle birlikte olayların seyri büsbütün değişecektir. Çığırından çıkan gelenek, oyunu dramatik bir zirveye taşırken Elesin’i ise trajik bir sona sürükleyecektir.
“Ölüm ve Kral’ın Atlısı’nda Elesin’in geçiş ayininde başarısızlığa uğraması öyle dramatik sonuçlar doğurur ki, bu yalnızca bir başarısızlığı temsil etmez; aynı zamanda epistemolojik bir çıkmazın da işaretidir.”
Ato Quayson, Stanford Üniversitesi
“Wole Soyinka’nın bu tartışmasız başyapıtı, yeni bir okur kitlesiyle buluşuyor. Türk okuru, çığır açmış bu oyunu gerçekten olağanüstü bir başarıya dönüştüren o el değmemiş kültür, gizem ve gafletle dolu dünyayı adım adım tanımaya koyulacaktır.”
Sanya Osha, Cape Town Üniversitesi
“Soyinka’nın oyunları Afrika edebiyatında tragedyaların güçlü varlığını kanıtladığı gibi, modernitenin söylemsel ve totaliter yapısına da güçlü eleştiriler getirir. Ölüm ve Kral’ın Atlısı, Yoruba dinsel ritüellerine dayanan mutlu trajik bir eylemin sömürgeci dayatmayı nasıl sorunsallaştırdığını yansıtır.”