Çalışmamızın konusu Basra kıraat ekolünün oluşum süreci, Basralı kıraat imamları ve bu imamlara ait kıraat özelliklerini ortaya koymaktır. Amacımız Basra’da yetişen âlimlerin İslam’a olan katkılarının yanında özellikle kıraat ilmine öncülük yapan ve bu ekolde temsilci olan şahısları incelemektir. Dolayısıyla çalışmamızın kapsamı yedi kıraat imamından biri olan Ebû Amr b. el-Alâ’ (ö. 154/771), kıraat-i seb‘a’ya artı üç eklentisiyle on kıraat imamından biri sayılan Ya‘kûb el-Hadramî (ö. 205/821), kıraat-i aşereye artı dört şaz kıraat eklenerek on dört kıraat ima
Tükendi
Gelince Haber VerÇalışmamızın konusu Basra kıraat ekolünün oluşum süreci, Basralı kıraat imamları ve bu imamlara ait kıraat özelliklerini ortaya koymaktır. Amacımız Basra’da yetişen âlimlerin İslam’a olan katkılarının yanında özellikle kıraat ilmine öncülük yapan ve bu ekolde temsilci olan şahısları incelemektir. Dolayısıyla çalışmamızın kapsamı yedi kıraat imamından biri olan Ebû Amr b. el-Alâ’ (ö. 154/771), kıraat-i seb‘a’ya artı üç eklentisiyle on kıraat imamından biri sayılan Ya‘kûb el-Hadramî (ö. 205/821), kıraat-i aşereye artı dört şaz kıraat eklenerek on dört kıraat imamından olan Hasan-ı Basrî (ö. 110/728) ve Yahyâ b. el-Mübârek el-Yezîdî’nin (ö. 202/817) hayatları, kıraat özellikleri ve kıraat ilmine katkılarıdır.
Bu çalışmada Basra şehrinin İslami ilimler açısından değerine, kıraat ilminin Basra şehrinde kimler tarafından başlatıldığına, Kur’an ve kıraat alanında Basra’da temayüz eden âlimlerin kimler olduğuna, Basralı kıraat imamlarının kıraat birikimi içindeki konumu ve değerlerine, kıraat-i aşere ve kıraat-i erba‘ati aşere imamlarından Basra kıraat imamları olarak temsilcilik vasfı taşıyanların kıraat özellikleri ve kıraat ilmine olan katkılarına ulaşılmıştır.