Mustafa Kemal`in tutuklattırdığı İngiliz Subay Rawlinson`un anıları ilk kez Türkçede!
Alfred Rawlinson, Sümer tabletlerini ilk defa okuyan ünlü İngiliz arkeolog Sir Henry Rawlinson`un oğlu ve İngiliz devlet adamı Lord Curzon`un yeğenidir. 1918-1922 arası dönemi kapsayan anılarında, Ortadoğu`dan İran ve Azerbaycan`a, oradan Kafkasya`ya ve Doğu Anadolu`ya uzanan bir coğrafyada yaşadıklarını anlatırken, başka yerde okuyamayacağımız ilginç ayrıntılara yer veriyor. Üç bölümden oluşan hatıraların ilk bölümü Bolşevik Devrimi sonrası Azerbaycan`da geçen olayları kapsıyor. Bu bölüm İngiliz "Gizli Ordu"su ve "Türk-İslam Ordusu" mücadelesi
Tükendi
Gelince Haber VerMustafa Kemal`in tutuklattırdığı İngiliz Subay Rawlinson`un anıları ilk kez Türkçede!
Alfred Rawlinson, Sümer tabletlerini ilk defa okuyan ünlü İngiliz arkeolog Sir Henry Rawlinson`un oğlu ve İngiliz devlet adamı Lord Curzon`un yeğenidir. 1918-1922 arası dönemi kapsayan anılarında, Ortadoğu`dan İran ve Azerbaycan`a, oradan Kafkasya`ya ve Doğu Anadolu`ya uzanan bir coğrafyada yaşadıklarını anlatırken, başka yerde okuyamayacağımız ilginç ayrıntılara yer veriyor. Üç bölümden oluşan hatıraların ilk bölümü Bolşevik Devrimi sonrası Azerbaycan`da geçen olayları kapsıyor. Bu bölüm İngiliz "Gizli Ordu"su ve "Türk-İslam Ordusu" mücadelesini İngilizlerin gözünden anlatıyor.
Hatıratın ikinci bölümü, Rawlinson`un Doğu Anadolu ve Kafkasya`daki gelişmeleri takip ettiği dönemi anlatırken; Mütareke sonrası Kürtlerin ve Ermenilerin faaliyetleri konusunda da ayrıntılı bilgi veriyor. Üçüncü bölüm ise İstanbul`un işgali, Meclis`in açılışı ve Misak-ı Milli`nin ilan edildiği dönemi kapsıyor. Rawlinson`un başta Mustafa Kemal olmak üzere Milli Mücadele`nin önemli komutanlarıyla yaptığı görüşmeler, onlar hakkındaki izlenimleri ve Erzurum`daki tutukluluk döneminde yaşadıkları kitabı ilginç kılan diğer konular. Rawlinson`un anıları, Türkiye`nin Kurtuluş Savaşı dönemini, Ermeni ve Kürt meselesini, neredeyse yeni baştan yazmayı gerektirecek kadar önemli bilgi ve belgeleri içeriyor.