2. Meşrutiyet Dönemi, merkezileşmenim yerel eşraf aleyhine tesis edilmeye çalışıldığı ve buna desantralist eğitimlerin eşlik ettiği bir zaman dilimidir. Basra Körfezi`nin kilidi konumundaki Basra vilayetine odaklanan yazar, 2. Meşrutiyet Dönemi Devlet-Toplum ilişkilerini bu çerçevede incelemek suretiyle hem Basra toplumunun kendine has yapısını ortaya koyuyor. Hem de merkezileşme siyasetinin imparatorluk geneline nüfuz etme potansiyelini belirlemeye çalışıyor.
Osmanlı Devlet aygıtının Taşra`da İşeyişi: Merkezileşme siyasetinin 2. Abdülhamit ve İttihat-Terakki dönemlerinde nasıl farklılaştığı; Bölgedeki aşiret yapısı ve toprak mülkiyeti sisteminin siyasi güçle etkileşimi: Adem-i merkeziyet ve yerel elitin nüfuzunun sınırları: Bir eş
Tükendi
Gelince Haber Ver2. Meşrutiyet Dönemi, merkezileşmenim yerel eşraf aleyhine tesis edilmeye çalışıldığı ve buna desantralist eğitimlerin eşlik ettiği bir zaman dilimidir. Basra Körfezi`nin kilidi konumundaki Basra vilayetine odaklanan yazar, 2. Meşrutiyet Dönemi Devlet-Toplum ilişkilerini bu çerçevede incelemek suretiyle hem Basra toplumunun kendine has yapısını ortaya koyuyor. Hem de merkezileşme siyasetinin imparatorluk geneline nüfuz etme potansiyelini belirlemeye çalışıyor.
Osmanlı Devlet aygıtının Taşra`da İşeyişi: Merkezileşme siyasetinin 2. Abdülhamit ve İttihat-Terakki dönemlerinde nasıl farklılaştığı; Bölgedeki aşiret yapısı ve toprak mülkiyeti sisteminin siyasi güçle etkileşimi: Adem-i merkeziyet ve yerel elitin nüfuzunun sınırları: Bir eşraf hareketi olarak ortaya çıkan muhalefetin Arabizm hareketi içerisindeki yeri: Osmanlı - İngiliz Nüfuz mücadelesi gibi bir kısmı daha önce hiç ele alınmamış konular, yazarın Osmanlı ve İngiltere Devlet arşivleri ile hatıratlar temelinde ayrıntılı olarak irdelediği başlıklar arasında yer alıyor.