Rusya Federasyonu, 21. yüzyılın başında *Putin Doktrini* olarak ifade edilen strateji ile tanışmıştır. Buna göre Batı artık Rusya`nın güvenilir bir ortağı değildir. Post Sovyet ülkelerin egemenliği Rusya`nın koruması altındadır. Rus Dünyası ve Rus Ortodoksluğu güçlü hale gelmiştir.
Günümüzde *Rusya`nın Yolu* tabiri tüm dünyada hemen hemen kabul edilebilir seviyeye gelmiştir. Bu nedenle de Rusya, *ortak aklın yolu* felsefesini kabul etmeyen veya etmek istemeyen bir toplum ve devlet olarak tanınmaya başladı. Hem iç politikada hem de dış politikada Rusya`ya `özel` bu duruma karşı çıkabilen etkin bir güç henüz bulunmuyor. Rus şair ve diplomat Fyodor İvanoviç Tyutçev, meşhur dört mısralık bir şiirinde şöyle der:
Rusya akılla kavra
Tükendi
Gelince Haber VerRusya Federasyonu, 21. yüzyılın başında “Putin Doktrini” olarak ifade edilen strateji ile tanışmıştır. Buna göre Batı artık Rusya`nın güvenilir bir ortağı değildir. Post Sovyet ülkelerin egemenliği Rusya`nın koruması altındadır. Rus Dünyası ve Rus Ortodoksluğu güçlü hale gelmiştir.
Günümüzde “Rusya`nın Yolu” tabiri tüm dünyada hemen hemen kabul edilebilir seviyeye gelmiştir. Bu nedenle de Rusya, “ortak aklın yolu” felsefesini kabul etmeyen veya etmek istemeyen bir toplum ve devlet olarak tanınmaya başladı. Hem iç politikada hem de dış politikada Rusya`ya `özel` bu duruma karşı çıkabilen etkin bir güç henüz bulunmuyor. Rus şair ve diplomat Fyodor İvanoviç Tyutçev, meşhur dört mısralık bir şiirinde şöyle der:
Rusya akılla kavranmaz
Genel kabul görmüş bir arşınla ölçülmez
Onun kendine özgü bir hali, gelişimi vardır
Rusya`ya sadece inanılır, itaat edilir.
Bu mısralar, Rusya`yı tanımlayan en yaygın ifadelerdir. Tyutçev`e göre Rusya`yı anlamak istiyorsak “ona inanmak” gereklidir. Rusların tarihten itibaren kendilerine biçtikleri “kurtarıcı” rolünü anlamak için tarihini, dış politikasını, uygulanan güvenlik doktrinlerini bilmek gerekmektedir.
Bu kitabı okuduğunuzda eminim bu soruların bazılarına cevap bulabilirsiniz. Kitapta, Putin Döneminde Rusya`nın değişimi ve dönüşümü ile bu politikaların genel sebepleri anlatılmıştır.
Bu kitaba ek olarak “Rusya&Türkiye Avrasya Paktı Mümkün mü?” adlı kitabımızı da okumanızı tavsiye ederim.Bu kitabın, genel okuyucu dışında özellikle “Güvenlik Çalışmaları” “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” ve “Tarih” alanında çalışan uzman, diplomat ve öğrenciler için de faydalı bir eser olacağına inanıyorum.
İyi okumalar dilerim.