Her gün bir eposta alıyoruz. Yazdığı yazıyla katkıda bulunmak isteyenlere alıştık. Ama daha farklı öneriler de gelmeye başladı. Bu sayımızda onlardan birini göreceksiniz. Gökçe Akgül imzalı bir çizgi roman! Üstelik bir roman kahramanı üzerine. Gökçe Akgül epostasında şöyle açıklıyordu önerisini: “Okuduğum ve keyif aldığım, çizgiromana uyarlamaya uygun oduğunu düşündüğüm Alfred Bester’in Kaplan Kaplan kitabının kahramanı Gully Foyle ile başlayan bir Roman Kahramanı çizgiroman versiyonu hazırladım. Eğer ilginizi çekerse ve derginizde böyle bir bakışa da yer vermek isterseniz, bu çalışmayı bir p
Tükendi
Gelince Haber VerHer gün bir eposta alıyoruz. Yazdığı yazıyla katkıda bulunmak isteyenlere alıştık. Ama daha farklı öneriler de gelmeye başladı. Bu sayımızda onlardan birini göreceksiniz. Gökçe Akgül imzalı bir çizgi roman! Üstelik bir roman kahramanı üzerine. Gökçe Akgül epostasında şöyle açıklıyordu önerisini: “Okuduğum ve keyif aldığım, çizgiromana uyarlamaya uygun oduğunu düşündüğüm Alfred Bester’in Kaplan Kaplan kitabının kahramanı Gully Foyle ile başlayan bir Roman Kahramanı çizgiroman versiyonu hazırladım. Eğer ilginizi çekerse ve derginizde böyle bir bakışa da yer vermek isterseniz, bu çalışmayı bir proje haline getirmek ve başka kahramanları da içerecek şekilde sizlerle birlikte sürdürmek isterim.”
Bu eposta bizi çok heyecanlandırdı. Yapmak istediğimiz şeyin sınırsızca üretmek ve yaratıcılığımızı alabildiğine zorlamak olduğunu ilk sayımızdan bu yana yineliyoruz. Demek ki, bu arzumuz okurlarımıza geçmiş. Ne kadar sevindirici bir şey. Ama galiba daha da sevindirici olan bunun eyleme dönüşmüş olması.
Çizgi roman ve animasyon üzerine çalışan bir okur, böyle bir katkıda bulunuyor dergiye, daha ne isteriz? Kendi alanıyla roman kahramanlarını buluşturan bu tür yaratıcı çalışmalar düşünen, tasarlayan ve hayata geçiren okurların varlığı dergimizin amacına ulaştığının en önemli kanıtı.
Galiba, Roman Kahramanları dergisinin gördüğü ilgiyi ve etkin okurlar kazanmasını da buna borçluyuz. Edebiyat okuru ve daha da genellersek tüm okurlar ve yazarlar, sanıyorum aynı şeyi buldu Roman Kahramanları’nın sayfalarında: Yaratma heyecanı. Aslında bizim kendi payımıza bu dergiden beklediğimiz de farklı değildi. Derginin mutfağındaki kişiler olarak bizler de (editörümüz Aslı Uluşahin, çizerimiz-tasarımcımız Süyümbike Güvenç ve ben) o heyecanla çıktık yola. Kuşkusuz, okurdan aldığımız cevapla heyecan daha da büyüdü. Sonraki sayılarda hiç tükenmemesi de ondan. Her seferinde yeni bir şey bulmanın, okura yeni bir şey sunmanın mutluluğunu duyduk. Sanki hepimiz gençlik aşısı olmuştuk. O aşıyı okura da bulaştırıyorduk. Büyük bir enerji doğdu bu birliktelikten. Yaptığımız her sayıda, edebiyata, sanata ve hayata açılan pencerelerimizin kanatları daha da genişliyordu. Hani insan yüzdükçe açılır nefesi, öyle bir şey.
Geldik yazının en zor kısmına. Kim roman kahramanıyla kolayca vedalaşabilir ki? Evet, bu dergi de bir tür “roman kahramanı” oldu bizler için. Ama şimdi kitabın/derginin son sayfasını çevirme ve yeni hikâyelere yol alma vakti geldi. Elinizde tuttuğunuz bu sayı bizim çıkardığımız son sayı olacak. Derginin gelecek sayılarında mutfağa geçecek olanlar eminiz ki aynı duyguyla devam edecekler yola. Çok daha iyisini yapacaklar.
Bugüne dek bu heyecanı bizimle paylaşmış olan değerli yazarlarımıza ve okurlarımıza teşekkürlerimizle… Yeni sayfalarda buluşmak üzere…
İÇİNDEKİLER
İnce Memed / İnce Memed / Yaşar Kemal
İnce Memed ve Eşkıya Öykülerinin Yapısı / Berna Moran
Adalet Erdemle Sağlanır: İnce Memed’in Soylu Halleri / Kaya Tokmakçıoğlu
Yaşar Kemal’in Roman Dünyasında Çukurovalı Mecbur Bir Eşkıya Tipi / Aziz Şeker
Tante Rosa / Tante Rosa / Sevgi Soysal
Kafası Dağınık Rosa / Müge İplikçi
Bir Yerlerde Hep Bir Tante Rosa / Özge Baykan
Sevgi Soysal’dan Sıradışı Bir Kadın Portresi: Tante Rosa / Emir Ali Çevirme
Bir Kadın: Tante Rosa / Elif Kutlu
Frankenstein / Frankenstein / Mary Shelley
Frankenstein: İsimsiz Kahraman / Yankı Enki
Frankenstein’a Feminist Psikanalitik Bir Bakış: Ölü Anne’ye Ağıt / Yeliz Kızılarslan
Frankenstein Hangisi? / Yıldız Aybars
Zackarina / Kumkurdu / Asa Lind
Ben de Kumkurdu’na İnanıyorum! / Elif Şahin Hamidi
Sevgili Zackarina / Mavisel Yener
Ne Kadar Eksik, O Kadar Tam / Şiirsel Taş
Rackarinalı Zackarina / Simla Sunay
Asteriks / Asteriks / René Goscinny / Albert Uderzo
Asteriks’i Okumak / Ali Platin
Asteriks: Bir Deli Oğlan / Aşkın Güngör
Asteriks: Gözden Kaçırılmaması Gereken Bir Küçük Yıldız / Ceyhan Usanmaz
Asteriks’in Gök Başına Yıkılıyor… / Ümit Kireççi
Roman Kahramanları Tartışıyor: Roman Kahramanları ve Trajedi Meselesi
Kadın Roman Kahramanları Cinselliklerini Özgürce Yaşayabiliyorlar mı? Soruşturmasının Düşündürdükleri
Kadın Yazar ve Cinsellik / Erendiz Atasü
Nedim Gürsel ile Söyleşi
Serbest İncelemeler
Kaplan / Gökçe Akgül (Çizgi-öykü)
Zaruri Bir Tavzih / Yusuf Yıldırım
Çoğul Erkekler, Tekil Kadınlar: Yalnızlığın Yankılı Türküsü / Zarife Biliz (Sevim Burak- Büyülü Kuş)
Ya Hikmet Bir Gün Sahneye Çıkarsa? / Elif Türker (Oğuz Atay- Tehlikeli Oyunlar)
Biz Tüm Şarklıların Deli Eniştesi / Hatice Meryem ( Abdülhak Şinasi Hisar- Çamlıca’daki Eniştemiz)
Kimselik Makamı’ndan Seyirler / Gül T.Temur (Albert Camus, Yabancı ile Mary Shelley’in Dr. Frankestein)