«Beni en güzel günümde
Sebepsiz bir keder alır.
Bütün ömrümün beynimde
Acı bir tortusu kalır…»
Sabahattin Ali ismi geçtiğinde, 41 yıllık kısa bir ömür, bu kısa ömre sığdırılmış birbirinden değerli romanlar ve hikayeler ve bir de hâlâ çözülemeyen sır dolu veda belirir zihnimizde. Sonra, Kuyucaklı Yusuf’tan, Kürk Mantolu Madonna’ya gider aklımız, Gramofon Avrat alır sahneyi, ardından Hanende Melek, Arabalar Beş Kuruşa, Ses, Kağnı, Sırça Köşk… uzar gider bu list
Tükendi
Gelince Haber Ver
«Beni en güzel günümde
Sebepsiz bir keder alır.
Bütün ömrümün beynimde
Acı bir tortusu kalır…»
Sabahattin Ali ismi geçtiğinde, 41 yıllık kısa bir ömür, bu kısa ömre sığdırılmış birbirinden değerli romanlar ve hikayeler ve bir de hâlâ çözülemeyen sır dolu veda belirir zihnimizde. Sonra, Kuyucaklı Yusuf’tan, Kürk Mantolu Madonna’ya gider aklımız, Gramofon Avrat alır sahneyi, ardından Hanende Melek, Arabalar Beş Kuruşa, Ses, Kağnı, Sırça Köşk… uzar gider bu liste, hakkını teslim etmemize bir faydası dokunur zannıyla.
Ya, “Döndüm daldan kopan kuru yaprağa” türküsünü duyduğumuzda, “Burda çiçekler açmıyor”u, “Başım dağ, saçlarım kardır,” şarkısını, “Başını göğsüme sakla sevgilim,/Güzel saçlarında dolaşsın elim.”i, “Beni en güzel günümde/Sebepsiz bir keder alır.”ı, ya da “Başın öne eğilmesin”i, veya “Seneler sürer her günüm,/Yalnız gitmekten yorgunum.”u, duyduğumuzda, Sabahattin Ali’yi yad etmez miyiz?
Roman ve hikayeleri ile edebiyatımızda kendine özgü bir tarz oluşturan Sabahattin Ali, bazılarını saydığımız birbirinden duygulu şiirleri ve onlardan yapılan bestelerle de hem gönlümüzde ve hem de dilimizde, bir faniye kolay kolay kısmet olmayacak, nevi şahsına münhasır, müstesna bir yer edinmiş, kendisi her ne kadar, mektuplarının birinde; “… Ben bu şiirleri kitap halinde çıkarmamalı idim…” deyip pişman olsa da. Zaten bu duygusunun neticesi olsa gerek, 1934 yılında çıkan, “Dağlar ve Rüzgâr” adlı kitabından sonra, şiirlerini kitaplaştırmamıştır.
Matruşka Kitaplar serimizin bu dördüncü kitabı ile Sabahattin Ali’ye bir saygı duruşunda bulunuyor ve “Terkib-i Bend” hariç, Bütün Şiirleri’ni ve içinde “Döndüm daldan kopan kuru yaprağa” mısraları ile dilimize pelesenk olmuş şiiri de barındıran «Ses» adlı hikayenin de yer aldığı, hikaye kitabını, tek bir kitap olarak okuyucunun beğenisine sunuyor ve yine bir “ilk”e imza atıyoruz.
Editörlüğünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi ve yayınevimiz yazarı Hakan Karcı’nın yaptığı “Matruşka Kitaplar-Bir Kitap, İki Eser” serisi, Sabahattin Ali, “Bütün Şiirleri/Ses-Hikayeler” kitabıyla, doğru rota ile yeni ufuklara yol almaya devam ediyor.