Yönetimde teori ile uygulama arasında geçişi sağlamada sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri de vaka (örnek olay) tartışmalarıdır. Bugün yöneticilik eğitiminde geniş ölçüde kullanılan örnek olay yöntemi, yönetimdeki gelişmeye uygun olarak gerek kapsadıkları konular gerekse kullanılış alanları itibarıyla gitgide yaygınlaşma ve daha etkili olma yolundadır. Yöneticilik özellikle yüzyılımızda, iktisadi, siyasi, toplumsal ve hukuki alanları ve sorunları kapsayan bir gelişme göstermektedir. Artık yöneticinin karar vermesi yalnızca belirli bazı dayanaklardan yararlanarak ve kararının belirli etki alanını sezinleyerek yapılabilen bir işlem olmaktan çıkmıştır. Yönetici için danışma, gerekli bir idari yöntem olmuştur. Yönetim kararlarının, katılma
Tükendi
Gelince Haber VerYönetimde teori ile uygulama arasında geçişi sağlamada sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri de vaka (örnek olay) tartışmalarıdır. Bugün yöneticilik eğitiminde geniş ölçüde kullanılan örnek olay yöntemi, yönetimdeki gelişmeye uygun olarak gerek kapsadıkları konular gerekse kullanılış alanları itibarıyla gitgide yaygınlaşma ve daha etkili olma yolundadır. Yöneticilik özellikle yüzyılımızda, iktisadi, siyasi, toplumsal ve hukuki alanları ve sorunları kapsayan bir gelişme göstermektedir. Artık yöneticinin karar vermesi yalnızca belirli bazı dayanaklardan yararlanarak ve kararının belirli etki alanını sezinleyerek yapılabilen bir işlem olmaktan çıkmıştır. Yönetici için danışma, gerekli bir idari yöntem olmuştur. Yönetim kararlarının, katılma dediğimiz ve gerek icra gerek danışma birimlerinin de işe karıştığı bir karma kurulca alınması, giderek yönetsel yöntemler olarak yerleşmektedir. Politika tespiti, planlama, koordinasyon sağlama, kontrol, iletişim, insan kaynakları yönetimi, beşeri ilişkiler yönetsel fonksiyonların her biri, yöneticilik eğitiminde kullanılan örnek olaylara konu oluşturabilmektedir. Bu nedenle yöneticilik eğitiminde kullanılan örnek olaylar, gerek konu çeşidi gerekse sayı bakımından gittikçe artma eğilimi göstermektedir.
Bu bağlamda vaka (örnek olay) tartışmaları, yöneticilik eğitimi veren programlarda oldukça önemli eğitsel bir yöntemdir. Vaka analizi, öğrencide özellikle karar verme ile ilgili olarak belli tutum ve davranışların kazandırılmasında ya da belli konularda bir öngörüş edinilmesinde oldukça yararlıdır. Örnek olay, yönetim oyunları olarak da isimlendirilen bu aktiviteler yolu ile öğrencilerin dikkati, günlük çalışma ortamındaki problemlere, kısıtlılıklara, eldeki kaynaklara çekilir. Bu kapsamda bu kitabın daha çok sağlık yönetiminde eğitim alan lisans ve lisansüstü öğrencilere, akademisyenlere, sağlık kurumları yöneticilerine, yönetici hemşirelere, sağlık liderlerine ve özel ve kamuda sağlık sektöründe faaliyette bulunan kişi ve kişilerin kendilerini karar alma tutum ve davranışları konusunda geliştirmelerine ve bu alanda daha etkin olmalarına ciddi katkılar sunacağı düşünülmektedir.