Mehmet Akif’in ölümünden iki buçuk ay sonra Yeni Adam’da başlayan (11 Mart 1937) Akif anketi devrin aydınlarının dünya görüşleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Bu anket dolayısıyla birçok aydın, Akif bağlamında tarihe, topluma, dine ve edebiyata bakışlarını yansıtmıştır. Dolayısıyla bu toplam, bugün bizim için dönem değerlendirmesi yaparken dönüp bakmamız gereken önemli bir birikim olarak önümüzde duruyor.
Anket sorularını Yeni Adam’ı yöneten ve yayımlayan Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun hazırlamış olması muhtemel. Abdülhak Hamid’in kısa cevaplarıyla başlayan anketin son katılımcısı Faruk Nafiz Çamlıbel’dir. Bu iki ismin arasında sırasıyla Peyami Safa, İsmail Hami Danişmend, Şükufe Nihal, Sabiha Zekeriya Sertel, Ahmet Hamdi Tanpın
Tükendi
Gelince Haber VerMehmet Akif’in ölümünden iki buçuk ay sonra Yeni Adam’da başlayan (11 Mart 1937) Akif anketi devrin aydınlarının dünya görüşleri hakkında önemli ipuçları veriyor. Bu anket dolayısıyla birçok aydın, Akif bağlamında tarihe, topluma, dine ve edebiyata bakışlarını yansıtmıştır. Dolayısıyla bu toplam, bugün bizim için dönem değerlendirmesi yaparken dönüp bakmamız gereken önemli bir birikim olarak önümüzde duruyor.
Anket sorularını Yeni Adam’ı yöneten ve yayımlayan Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun hazırlamış olması muhtemel. Abdülhak Hamid’in kısa cevaplarıyla başlayan anketin son katılımcısı Faruk Nafiz Çamlıbel’dir. Bu iki ismin arasında sırasıyla Peyami Safa, İsmail Hami Danişmend, Şükufe Nihal, Sabiha Zekeriya Sertel, Ahmet Hamdi Tanpınar, Burhan Toprak, Burhan Belge, Yaşar Nabi Nayır, Suphi Nuri İleri, Sabahattin Ali, Falih Rıfkı Atay, Nurettin Artam, Sadri Ertem, Kerim Sadi, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Raif Necdet Kestelli, Nurullah Ataç, İlhami Bekir Tez ve H. Nihal Atsız yer almıştır.
Elinizdeki bu çalışma, ülkemizde Âkif`le ilgili bakış açılarını bugünkülerle karşılaştırma imkanı sunması ve bu bakış açılarının seyrini/tarihçesini izlemeye katkısı bakımından Âkif araştırmacıları için ufak ama zengin bir veriler toplamıdır.