60.000 yıldan uzun bir süre önce atalarımız, Afrika’dan yola çıkarak dünyanın dört bir yanına yayıldı ve böylece modern insana uzanan evrimsel, tarihsel ve kültürel bir yolculuk başlamış oldu. Peki ama bütün bunlardan önce ne yapıyorduk? Nereden geliyoruz? Biz neyiz? Nereye gidiyoruz?
Ünlü biyolog Lluís Quintana-Murci bu sorulara yanıt verirken, genomlarımızı deşifre etmek ve sadece günümüzün değil, aynı zamanda fosil kalıntılar sayesinde dünün insan popülasyonlarının çeşitliliklerini keşfetmek için bilimin sunduğu güçlü araç
Tükendi
Gelince Haber Ver60.000 yıldan uzun bir süre önce atalarımız, Afrika’dan yola çıkarak dünyanın dört bir yanına yayıldı ve böylece modern insana uzanan evrimsel, tarihsel ve kültürel bir yolculuk başlamış oldu. Peki ama bütün bunlardan önce ne yapıyorduk? Nereden geliyoruz? Biz neyiz? Nereye gidiyoruz?
Ünlü biyolog Lluís Quintana-Murci bu sorulara yanıt verirken, genomlarımızı deşifre etmek ve sadece günümüzün değil, aynı zamanda fosil kalıntılar sayesinde dünün insan popülasyonlarının çeşitliliklerini keşfetmek için bilimin sunduğu güçlü araçlardan faydalanıyor. Homo sapiens’in Neandertaller ve Denisovalılar gibi arkaik insanlarla nasıl karıştığını anlatıyor. Böylece modern ırkçılığa da bilimsel bir nokta koyuyor: Hepimiz meleziz.
Ancak bu melezleşme, patojenler ve özellikle virüsler karşısında hayatta kalmamıza yardımcı olsa da içimizdeki Neandertal mirası zararlı olabiliyor, hatta Covid-19 gibi salgınlara karşı bağışıklığımızı zayıflatabiliyor.
Sapiens’in Yolculuğu, kökenlerimizi araştırmak üzere bizi göçler, melezlik ve adaptasyonun evrimsel temellerinin izinde muhteşem bir yolculuğa çıkarıyor.