Türklerin İslamiyeti kabulü ve Karahanlı Devleti’nin ilk dönemleri hakkında efsane ve rivayetlerin dışında bilgi çok azdır. Yani İslamiyeti ilk kabul eden Satuk Buğra Han ve onun İslamiyeti nasıl, hangi şartlarda kabul ettiği ile Kâşgar merkezli kurduğu ilk Türk İslam Devleti hakkında gerçekten de bilgiler son derece sınırlıdır. Bu sınırlı kaynaklardan birisi de Satuk Buğra Han ile ilgili rivayetlerin yer aldığı tezkirelerdir.
Türklerin İslamiyeti kabulü ve Satuk Buğra Han ile çocuklarının mücadelesi Tezkire-i Ebu’n Nasr Samanî [A], Tezkire-i Satuk Buğra Han [B] ve Buğra Hanlar Tezkiresi [C] adlı eserlerde anlatılmıştır.
Prof. Dr. Necati Demir
Tükendi
Gelince Haber VerTürklerin İslamiyeti kabulü ve Karahanlı Devleti’nin ilk dönemleri hakkında efsane ve rivayetlerin dışında bilgi çok azdır. Yani İslamiyeti ilk kabul eden Satuk Buğra Han ve onun İslamiyeti nasıl, hangi şartlarda kabul ettiği ile Kâşgar merkezli kurduğu ilk Türk İslam Devleti hakkında gerçekten de bilgiler son derece sınırlıdır. Bu sınırlı kaynaklardan birisi de Satuk Buğra Han ile ilgili rivayetlerin yer aldığı tezkirelerdir.
Türklerin İslamiyeti kabulü ve Satuk Buğra Han ile çocuklarının mücadelesi Tezkire-i Ebū’n Nasr Sāmānî [A], Tezkire-i Satuk Buğra Han [B] ve Buğra Hanlar Tezkiresi [C] adlı eserlerde anlatılmıştır.
Prof. Dr. Necati Demir tarafından dünya kütüphaneleri taranmış, tespit edilen Satuk Buğra Han ile ilgili tezkireler / yazmalar bir araya toplanmış ve değerlendirilmiştir.
Bu çalışmanın giriş bölümünde Satuk Buğra Han ve çocukları tanıtılmış, eser ve nüshaları hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Tezkire-i Ebū’n Nasr Sāmānî [A], Tezkire-i Satuk Buğra Han [B] ve Buğra Hanlar Tezkiresi [C] metinleri bilim dünyasına sunulmuştur. Bu durumda ilk kez tam anlamı ile bir “Satuk Buğra Han Destanı” ortaya çıkmıştır. Böylece konunun daha anlaşılır ve akıcı olması da sağlanmıştır. Çalışmanın sonuna “Açıklamalar ve Bilgi Notları” bölümü ile yazmaların tıpkıbasımı da eklenmiştir.