1930 yılı ortalarında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan Serbest Cumhuriyet Fırkası, iktidardaki Cumhuriyet Halk Fırkası’ndan önemli farkları olan, gerçekten siyasal parti sayılabilecek bir programı ve yapılanması olmamasına rağmen kısa zamanda halkın büyük desteğini sağladı ve iktidarın alternatifi durumuna geldi. Ancak, yaklaşık üç ay sonra yine kuruluşunda olduğu gibi birden bire kendini feshetti.
Bizzat Mustafa Kemal’in teşvikleri, hatta ısrarları sonucu kurulan ve en yakın arkadaşlarına emanet ettiği Serbest Cumhuriyet Fırkası, siyasal hayatını devam ettirmede niçin başarılı olamadı? Cumhuriyet Halk Fırkası’nın ileri gelenleri, kendi istek ve hatta ısrarları ile başlatılan bir siyasal oluşuma karşı sonradan neden tavır aldıl
Tükendi
Gelince Haber Ver1930 yılı ortalarında beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan Serbest Cumhuriyet Fırkası, iktidardaki Cumhuriyet Halk Fırkası’ndan önemli farkları olan, gerçekten siyasal parti sayılabilecek bir programı ve yapılanması olmamasına rağmen kısa zamanda halkın büyük desteğini sağladı ve iktidarın alternatifi durumuna geldi. Ancak, yaklaşık üç ay sonra yine kuruluşunda olduğu gibi birden bire kendini feshetti.
Bizzat Mustafa Kemal’in teşvikleri, hatta ısrarları sonucu kurulan ve en yakın arkadaşlarına emanet ettiği Serbest Cumhuriyet Fırkası, siyasal hayatını devam ettirmede niçin başarılı olamadı? Cumhuriyet Halk Fırkası’nın ileri gelenleri, kendi istek ve hatta ısrarları ile başlatılan bir siyasal oluşuma karşı sonradan neden tavır aldılar ve kapanmasını istediler?
Bu sorulara verilecek cevap, 20. yüzyıl ortalarına kadar çok partili hayata geçiş denemelerinin neden başarısız olduğunu, geçtikten sonra neden kesintilere uğradığını anlamamızı sağlayacaktır. Elinizdeki kitap, konuya bu amaçla yaklaşmakta ve farklı bir açıdan bakarak, Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapanmasında basının rolünü ortaya koymaktadır.