Literatürde, stratejik planlama konusunda yazılmış birbirinden kopuk ve dağınık düşünce, süreç ve teknikleri içeren çalışmalar yer almaktadır. Stratejik analiz araçlarının açıklandığı durumlarda da stratejik planlama için araçların nasıl kullanılacağının gösterilmesinden ziyade, konu sıklıkla kavramsal düzeyde ele alınmakta ve çok azında bunun nasıl gerçekleştirileceği açıklanmaktadır.
Sistematik stratejik planlama; her bir projenin geçtiği safhaların oluşturduğu bir çerçeveden, sade bir planlamaya yönelik prosedürler şablonundan ve her stratejik planlama projesinde yer alan
Tükendi
Gelince Haber VerLiteratürde, stratejik planlama konusunda yazılmış birbirinden kopuk ve dağınık düşünce, süreç ve teknikleri içeren çalışmalar yer almaktadır. Stratejik analiz araçlarının açıklandığı durumlarda da stratejik planlama için araçların nasıl kullanılacağının gösterilmesinden ziyade, konu sıklıkla kavramsal düzeyde ele alınmakta ve çok azında bunun nasıl gerçekleştirileceği açıklanmaktadır.
Sistematik stratejik planlama; her bir projenin geçtiği safhaların oluşturduğu bir çerçeveden, sade bir planlamaya yönelik prosedürler şablonundan ve her stratejik planlama projesinde yer alan temel esaslardan (rekabet avantajları, senaryolar, stratejiler) oluşan bir yöntemdir. Kitap, stratejik planlama sistematiği konusunda detaylı bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, evrensel olarak her türlü işletmenin stratejik planlarının hazırlanmasına yardımcı olmak için yazılmıştır.
Sunulan yöntem ve teknikler, örnek olaylar ve çalışma formları ile bir işletmenin mevcut ve yakın gelecekteki stratejik planının hazırlanmasına rehberlik edecek kapsama sahip bu kitaptaki birinci bölümde; stratejik planlama çalışmasına başlamadan önce ve sonrasında yapılması gerekenler anlatılmaktadır. İkinci bölümde, sistematik stratejik planlamanın sadeleştirilmiş ve geliştirilmiş versiyonlarının genel çerçevesi ve özellikleri belirtilmektedir. Üçüncü bölümde, sistematik stratejik planlamanın adımları detaylı bir biçimde işlenmektedir. Son bölümde ise uygulama, izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin sistematik bir şekilde yürütülmesi konusunda bir çerçeve sunulmaktadır.
Bu kitap esas olarak iki grup için yazılmıştır:
Birinci grup; stratejik planlamacı, stratejik planlama ile ilgilenen öğrenciler ve öğretim üyelerini kapsamaktadır. Stratejik planlamacı, stratejik planların hazırlanması konusunda gerekli becerilere sahiptir, ancak farklı işletmelerin stratejik planlarının farklı prosedürler gerektirdiğinin tam olarak bilincinde olmayabilir. Geleneksel yaklaşımının yerini daha geniş kapsamlı analiz almalı ve ayrıntılara ilişkin bireysel ve olgusal analiz grup fikirlerinin ve uygunluk değerlendirmesinin yolunu açmalıdır.
İkinci grup ise, stratejik planlama teknikleri konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan profesyonel kişileri içermektedir. Bu grupta, küçük bir işletmenin sahibi-yöneticisi, stratejik planlamaya genel anlamda aşina olan yönetici ve kendi başına yapmayı planladığı bir iş ile karşı karşıya kalan bölüm müdürü gibi kişiler bulunur.
Bu kitap, esas olarak yol gösterici bir kılavuzdur ve Sistematik İş Planı adlı kitabımın ön koşuludur. Spesifik, basit anlaşılabilir ve kolay kullanılabilir olacak şekilde tasarlanmıştır.