Sosyal politika uygulamalarının bir sonucu olan sosyal güvenlik, tehlikenin zararlarına karşı yürütülen mücadeleye verilen addır. Kişiyi, uğradığı zararlar dolayısıyla maruz kaldığı muhtaçlıktan, ihtiyaçlarının esiri olmaktan kurtarma mücadelesidir ve Anayasal bir haktır. Böylesi önemli bir olgunun korunması ve idame ettirilmesi de Devletin başlıca görevleri arasında yer almaktadır.
Sosyal güvenlikte sigortalı, işveren ve Devletten oluşan üçlü bir sacayağı bulunmaktadır ve süreç içerisinde bunlar arasında uyuşmazlıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Nitekim, gerek iş mahkemelerinde gerekse de idare mahkemelerindek
Tükendi
Gelince Haber VerSosyal politika uygulamalarının bir sonucu olan sosyal güvenlik, tehlikenin zararlarına karşı yürütülen mücadeleye verilen addır. Kişiyi, uğradığı zararlar dolayısıyla maruz kaldığı muhtaçlıktan, ihtiyaçlarının esiri olmaktan kurtarma mücadelesidir ve Anayasal bir haktır. Böylesi önemli bir olgunun korunması ve idame ettirilmesi de Devletin başlıca görevleri arasında yer almaktadır.
Sosyal güvenlikte sigortalı, işveren ve Devletten oluşan üçlü bir sacayağı bulunmaktadır ve süreç içerisinde bunlar arasında uyuşmazlıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Nitekim, gerek iş mahkemelerinde gerekse de idare mahkemelerindeki dosya sayılarında sosyal güvenlik uyuşmazlıklarının sayısı oldukça fazladır. Bu uyuşmazlıkların doğru ve adil bir şekilde sonuçlandırılması da sosyal güvenlik hakkının tam olarak hak sahibine teslim edilmesi ve suistimallerin önlenmesi açısından çok önemlidir.
Kitabımız, sosyal güvenlik uyuşmazlıklarının çözümlenmesi ve suistimallerin ortaya çıkartılması açısından hukukçular ve uygulayıcılar için bir rehber eser niteliği taşımaktadır. Bu açıdan içeriğinde en fazla karşılaşılan uyuşmazlıklar olan; idari para cezaları, hizmet tespiti, prim tahakkuku ile tahsilatı ve iş kazaları/meslek hastalıklarında sorumluluk konuları güncel mevzuat hükümleri, örnekler ve yargı kararları ile işlenerek sunulmaya çalışılmıştır.