1884`te Dedeağaç’ın Sofulu kasabasında dünyaya gelen Mazhar Osman Uzman, Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne’den mezun olmuş ve hekimlik görevine başlamıştır. Dr. Raşid Tahsin’in yanında nöropsikiyatri alanında ihtisasına başlamış ve kısa bir süre sonra Almanya’ya bu alandaki bilgisini artırmak üzere gitmiştir. Burada T. Ziehen, E. Kraepelin, A. Alzheimer gibi meşhur biliminsanlarıyla çalışma olanağına sahip olmuştur. Almanya’dan ülkesine döndükten kısa bir süre sonra Spiritizma Aleyhinde Ulûm-i Mesture Meraklılarına başlıklı bu kitabı kaleme almıştır.
Balkan Savaşları`nda Trakya cephesinde vazife almı
Tükendi
Gelince Haber Ver1884`te Dedeağaç’ın Sofulu kasabasında dünyaya gelen Mazhar Osman Uzman, Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne’den mezun olmuş ve hekimlik görevine başlamıştır. Dr. Raşid Tahsin’in yanında nöropsikiyatri alanında ihtisasına başlamış ve kısa bir süre sonra Almanya’ya bu alandaki bilgisini artırmak üzere gitmiştir. Burada T. Ziehen, E. Kraepelin, A. Alzheimer gibi meşhur biliminsanlarıyla çalışma olanağına sahip olmuştur. Almanya’dan ülkesine döndükten kısa bir süre sonra Spiritizma Aleyhinde Ulûm-i Mesture Meraklılarına başlıklı bu kitabı kaleme almıştır.
Balkan Savaşları`nda Trakya cephesinde vazife almış ve I. Dünya Savaşı esnasında da Fransız Lape Hastanesi’nin başhekimi olarak atanmıştır. İlerleyen yıllarda Toptaşı ve Zeynep Kâmil Hastaneleri`nin de başhekimliği görevini üstlenmiştir. Cumhuriyet sonrasında kurulmasına öncülük ettiği ve bu gün adını da taşıyan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin uzun yıllar boyunca başhekimi olarak çalışmıştır.
Türkiye’de modern psikiyatri ve nöroloji alanlarının kurucusu olarak gösterilmiş ve bir dönem akıl hastaları için “Mazhar Osmanlık olmuş” tabirinin kullanılmasına varacak kadar şöhret sahibi olmuştur. Alanına ilişkin çok sayıda eser ve makale üretmiş, uluslararası kongrelerde bulunmuş olan Mazhar Osman, 1951`de İstanbul’da vefat etmiştir.
Elinizdeki bu eser, 1910’lu yıllarda Osmanlı`da yaygınlaşmaya başlayan Spiritüalizm akımına karşı çıkan çeşitli argümanları içinde barındırmaktadır. Mazhar Osman, toplumun ruh sağlığını da gözeterek, hekim sorumluluğuyla günümüzde önleyici sağlık hizmeti kapsamında değerlendirilebilecek bir gaye ile eseri yayımlamayı uygun görmüştür. Bu eserdeki bazı konular bu gün hâlâ güncelliğini korumaktadır.