İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü bünyesinde açılan Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Kürsüsü’nün kurucusu olup birçok önemli araştırmaya, esere imza atmış olan Prof. Tayyib Gökbilgin, hakkında çok az çalışma bulunan Sultan 2. Murad’a dâir bu kıymetli çalışmasında sultanın hayat hikâyesini canlı bir üslupla işlerken dönemin genel çerçevesini de çiziyor…
Çelebi Sultan Mehmed’in büyük şehzadesi Sultan 2. Murad 1404 yılında doğdu. Henüz 12 yaşındayken Amasya, Tokat, Sivas, Çorum ve Osmancık bölgelerini içine alan Rum vil&ac
Tükendi
Gelince Haber Verİstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü bünyesinde açılan Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Kürsüsü’nün kurucusu olup birçok önemli araştırmaya, esere imza atmış olan Prof. Tayyib Gökbilgin, hakkında çok az çalışma bulunan Sultan 2. Murad’a dâir bu kıymetli çalışmasında sultanın hayat hikâyesini canlı bir üslupla işlerken dönemin genel çerçevesini de çiziyor…
Çelebi Sultan Mehmed’in büyük şehzadesi Sultan 2. Murad 1404 yılında doğdu. Henüz 12 yaşındayken Amasya, Tokat, Sivas, Çorum ve Osmancık bölgelerini içine alan Rum vilâyeti beyliğiyle vazifelendirildikten bir sene sonra Börklüce Mustafa İsyanı’nı bastırmakla görevlendirildi. Tahta geçtiğinde henüz 18’li yaşlarındaydı.
Çağdaş kaynakların adalet ve merhametine, şecaat ve kudretine sıklıkla vurgu yaptığı Sultan 2. Murad bir taraftan Anadolu’da birliği sağlamaya gayret gösterirken diğer taraftan da Balkanlar’da fetihlere devam ediyordu. Osmanlı ülkesinde birçok vakfı ve hayratı bulunan sultan, halkın sorunlarıyla yakından ilgileniyor, derviş ve sûfîlerle irtibat hâlinde bulunuyor, âlim ve mütefekkirleri himâye ediyordu.
2. Murad’ın ilk zamanları ve tahta cülûsu, Şehzade Mustafa İsyanı, İstanbul Kuşatması, Eflak, Arnavutluk ve Mora’ya seferleri, Selânik’i fethi, Karamanoğulları ve diğer beyliklerle münasebetleri, Varna ve 2. Kosova Savaşı, geleceğin Fatih Sultan Mehmed’i olan oğlu 2. Mehmed’e tahtını bırakması gibi konuların canlı bir üslupla incelendiği bu kitap Sultan 2. Murad devrinin devlet ve idâre adamları, Osmanlılarda edebî cereyanlar, 15. yüzyıl âlim ve şairlerinin yanı sıra yine bu yüzyılda Osmanlılardaki tasavvuf cereyanını da akademik bir titizlikle işliyor.
Sultan 2. Murad, yerli-yabancı kaynakların adaletine vurgu yaptığı, döneminde Osmanlılar’ın Balkanlar’da yayılması ve yerleşmesinin kesinleştiği bir sultanın hayat hikâyesini tarihî hakikatlerle ve gerçekçi bir perspektifle ele alıyor…