Tarih Boyunca Ahlak’ta dört büyük semavi kitap ile eski Mısır ve Yunan’dan başlayarak dünya ahlak kültürünün bir özeti verilmeye ve karakteristik ahlaki anlayışlar tanıtılmaya çalışılmış; genel olarak tasavvufi alanlarda özellikle Bektaşilik, Mevlevilik, Melamilik ve Rifailik gibi tasavvuf cereyanlarında ahlak ve dünya görüşü geniş olarak tanıtılmıştır. Eser eski kültürlerden beslenen yeni bir terbiye ve ahlak anlayışı oluşturmayı hedef almıştır.
Eski medeniyetin kökü, manevi duygulara dayanıyordu. Bugünkü medeniyet, aksiyona dayanır. Fakat bu tarihi maddeciliğin sandığı gibi manevi duyg
Tükendi
Gelince Haber VerTarih Boyunca Ahlak’ta dört büyük semavi kitap ile eski Mısır ve Yunan’dan başlayarak dünya ahlak kültürünün bir özeti verilmeye ve karakteristik ahlaki anlayışlar tanıtılmaya çalışılmış; genel olarak tasavvufi alanlarda özellikle Bektaşilik, Mevlevilik, Melamilik ve Rifailik gibi tasavvuf cereyanlarında ahlak ve dünya görüşü geniş olarak tanıtılmıştır. Eser eski kültürlerden beslenen yeni bir terbiye ve ahlak anlayışı oluşturmayı hedef almıştır.
Eski medeniyetin kökü, manevi duygulara dayanıyordu. Bugünkü medeniyet, aksiyona dayanır. Fakat bu tarihi maddeciliğin sandığı gibi manevi duyguların hiçbir rolü yoktur, demek değildir. Manevi duygulardan da kuvvetini alabilen bir aksiyon gerektir.
Bu kitabın birinci kısmında tarih boyunca ahlakın seyri ve ikinci kısmında hem doğunun hem bugünkü batının halk terbiyesi kurumları incelenmiştir.
Eser, kurulup yükselmesine çalışılan halk terbiyesi sarayı için, bir çuval çakıl kadarcık değerde de olsa yazarı yine derin bir sevinç duyar. Benim dileğim: Bu saray kurulurken benden de sırtımla getirdiğim bir çuval çakılın bulunmasıdır. Çünkü ben inanıyorum ki her kişi, bu işe bir şeyler borçludur.