Hiçbir tarihî olay, önceden iyi veya kötü olarak nitelendirilip araştırılamaz. Araştırmalar sonucu elde edilecek bilgiler çerçevesinde yorumlar yapılabilir, ancak insanoğlunun hatalar yapabileceği de her zaman göz önüne bulundurulmalıdır. Hataların asgariye indirilmesi, olabildiğince objektif olabilme, daha doğru bir tarihin ortaya konulmasını sağlar. Aslında kendimize şu soruyu sormamız gerekir: Tarihi neden araştırırız? Sadece geçmişimizle yüzleşmek için mi yoksa tarihimizle övünmek için mi? Bu soruya verilecek "evet" çok basit bir cevap olur tarih bilimi için. Burada dikkat edilmesi gereken şey, tarihin derinliklerinde meydana gelen bir olayın, günümüz şartlarında ve anlayışı içinde, hangi ölçüde objektif değerlendirilebileceğidir.
Tükendi
Gelince Haber VerHiçbir tarihî olay, önceden iyi veya kötü olarak nitelendirilip araştırılamaz. Araştırmalar sonucu elde edilecek bilgiler çerçevesinde yorumlar yapılabilir, ancak insanoğlunun hatalar yapabileceği de her zaman göz önüne bulundurulmalıdır. Hataların asgariye indirilmesi, olabildiğince objektif olabilme, daha doğru bir tarihin ortaya konulmasını sağlar. Aslında kendimize şu soruyu sormamız gerekir: Tarihi neden araştırırız? Sadece geçmişimizle yüzleşmek için mi yoksa tarihimizle övünmek için mi? Bu soruya verilecek "evet" çok basit bir cevap olur tarih bilimi için. Burada dikkat edilmesi gereken şey, tarihin derinliklerinde meydana gelen bir olayın, günümüz şartlarında ve anlayışı içinde, hangi ölçüde objektif değerlendirilebileceğidir.
Evet, tarihten korkmayalım. Zira tarih bilgisi tecrübe demektir, geleceğe daha emin bakmak demektir. Dolayısıyla bir bakıma tarih, geçmişten çok gelecek demektir. Bunun için tarihin günümüze taşınmaması ve geçmişte olanların günümüzde yaşanmaması ve yaşatılmaması gerekir. Böyle bir anlayışa sahip olan kişi tarihten korkar mı?