Ey tembellik, şu sonu gelmez sefaletimize acı! Ey tembellik, sanatların ve soylu erdemlerin anası... insanoğlunun ızdıraplarına merhem ol!
Küba asıllı Fransız sosyalist eylemci ve düşünür Paul Lafargue Tembellik Hakkı’nda sanayileşmeyle birlikte insanı baskı altına alan, onu basit bir çarka dönüştürüp kölelik düzenine uymaya zorlayan kapitalist ahlaka ve sisteme keskin eleştiriler getirir. “Çalışma aşkı” diye tuhaf bir deliliğe tutulmuş insanın, aşırı çalışma sürelerinden dolayı düşünme aralığı bulamadığı ve kendine dair bilinç geliştiremediği için hem özüne hem doğaya yabancılaştı
Tükendi
Gelince Haber VerEy tembellik, şu sonu gelmez sefaletimize acı! Ey tembellik, sanatların ve soylu erdemlerin anası... insanoğlunun ızdıraplarına merhem ol!
Küba asıllı Fransız sosyalist eylemci ve düşünür Paul Lafargue Tembellik Hakkı’nda sanayileşmeyle birlikte insanı baskı altına alan, onu basit bir çarka dönüştürüp kölelik düzenine uymaya zorlayan kapitalist ahlaka ve sisteme keskin eleştiriler getirir. “Çalışma aşkı” diye tuhaf bir deliliğe tutulmuş insanın, aşırı çalışma sürelerinden dolayı düşünme aralığı bulamadığı ve kendine dair bilinç geliştiremediği için hem özüne hem doğaya yabancılaştığını, yaratıcılığını yitirdiğini ve yozlaştığını söyler.
Lafargue’ın 1880 yılında Fransız haftalık Fransız gazetesi L’Égalité’de tefrika halinde yayımladığı makalelerden oluşan Tembellik Hakkı, insan emeğinin nasıl sömürüldüğünü cesurca ortaya koyan, sindire sindire okunmayı hak eden derin bir eser. Zamana meydan okuyan bu değerli klasiği Burak Sarıgöllü’nün özenli çevirisiyle sunuyoruz.