Temrin, bilindiği gibi zaman zaman Türk dünyasının edebiyat ve kültür değerlerini sizlere daha yakından tanıtmak amacıyla yetkin araştırmacı yazarların hazırladığı güçlü dosyalarla karşınıza geliyor. Bu yayın geleneğini sürdürmek adına, 79. sayısında da bu kez Kırgız edebiyatının zengin birikimini sizlere özel bir sayı içeriğinde sunmakta. Bu sayının dosya konusu, Kırgızistan aydınlarından yazar ve gazeteci Aydarbek Sarmanbetov.
Sarmanbetov’un *Malkişi* isimli hikâyesini; ?bdiraim ?amıtov, *Malkişi: Yine Bir Mankurt Hikâyesi* başlığıyla tahlil ediyor. Arça Edebi Ödülünün sahibi şair ve yazar Abdımomun Kalbayev; yazarımızın, Turar Yayınevi’nden çıkan *Mekensiz* (Vatansız) kitabı üzerine kapsamlı değerlendirmelerini okurla paylaşıyor
Tükendi
Gelince Haber VerTemrin, bilindiği gibi zaman zaman Türk dünyasının edebiyat ve kültür değerlerini sizlere daha yakından tanıtmak amacıyla yetkin araştırmacı yazarların hazırladığı güçlü dosyalarla karşınıza geliyor. Bu yayın geleneğini sürdürmek adına, 79. sayısında da bu kez Kırgız edebiyatının zengin birikimini sizlere özel bir sayı içeriğinde sunmakta. Bu sayının dosya konusu, Kırgızistan aydınlarından yazar ve gazeteci Aydarbek Sarmanbetov.
Sarmanbetov’un “Malkişi” isimli hikâyesini; Аbdiraim Мamıtov, “Malkişi: Yine Bir Mankurt Hikâyesi” başlığıyla tahlil ediyor. Arça Edebi Ödülünün sahibi şair ve yazar Abdımomun Kalbayev; yazarımızın, Turar Yayınevi’nden çıkan “Mekensiz” (Vatansız) kitabı üzerine kapsamlı değerlendirmelerini okurla paylaşıyor. Taalay Nurkemel, Coomart Kadiraliyev ile yaptığı söyleşide; Aydarbek’in yazarlık birikim ve edebiyatçı kişiliğini konu edinen yararlı bir görüşme gerçekleştirmiş.
Ömer Küçükmehmetoğlu, “Çağdaş Kırgız Edebiyatının keskin kalemi Aydarbek Sarmanbetov” başlıklı yazısı ile bu sayımıza katkıda bulunmakta. Bakıt Nışanov’un kaleme aldığı yazı “Meşhur Yazar Aydarbek Sarmanbetov’un Eserleri Hakkında” başlığını taşıyor. Çıntemir Askorov “Vatansız, Vatanseverliğe Çağıran Bir Eserdir” başlıklı inceleme metniyle içeriğimizde yer almakta.
Aydarbek Sarmanbetov imzalı “Düşünce Damlaları” başlıklı yazının yanı sıra “Yazgı” adlı bir hikaye de bu sayıda yer alan diğer edebî metinleri oluşturuyor. Karıbek Baybosunov “Söz Ustası Sayılan Yazar”, Mehmet Ali Gülbahar “Aydarbek Sarmanbetov’un Hikâyeleri Üzerine Bir Edebi Tenkit”, Toktoş Abdiyeva “Çağdaş Kırgız Edebiyatının Usta Yazarı Aydarbek Sarmanbetov” başlıklı yazılarıyla yazarımızın edebî profili hakkında kapsamlı bir değerlendirme çalışması yapmışlar. Ayrıca, Mehmet Ali Gülbahar’ın “Ayderbek Sarmanbetov’un Hayatı ve Edebi Kişiliği” başlığıyla sunulan biyografik yazısı okurların istifadesine sunuluyor.
Halit AŞLAR “Kırgızistan’ın Çağdaş Entelektüeli” adlı metniyle Aydarbek SARMANBETOV’un edebi kişiliğini tamamlayan diğer meziyetlerini konu edinmiş.
Bu sayının tek şiiri “ Carpe Diem “ Ahmet Avcı’nın kaleminden sizlere sunuluyor.
Dosya yazılarını yetkin çevirileriyle dilimize kazandıran, Ömer Küçükmehmetoğlu, Mehmet Ali Gülbahar ve Murat Özer’in değerli emekleri de takdire değer çalışmalar olarak öne çıkmış.