`Tevhid` en geniş anlamıyla `bir` Allah inancının, insanların düşündüğü bütün ilâh düşüncelerinden uzak bir dünya görüşünün, tek Yaratıcı, tek Rab tanımanın açıkça ortaya konulmasıdır. `Tevhid` aynı zamanda âlemlerin Rabbi Allah (c.c.) tarafından insanlara gönderilen İlâhî dinin adıdır. İnsanlar ya Tevhid Dinine, ya da şirk dinlerine inanırlar. Üçüncü bir yol yoktur insanın hayatında. Şirk, nasıl insanların kendi hevâ ve heveslerinden uydurdukları bütün dinleri tanımlıyorsa; `Tevhid` de Allah`ın vahy yoluyla tüm peygamberlere gönderdiği dini tanımlar.
`Tevhid` hem inanç
Tükendi
Gelince Haber Ver`Tevhid` en geniş anlamıyla `bir` Allah inancının, insanların düşündüğü bütün ilâh düşüncelerinden uzak bir dünya görüşünün, tek Yaratıcı, tek Rab tanımanın açıkça ortaya konulmasıdır. `Tevhid` aynı zamanda âlemlerin Rabbi Allah (c.c.) tarafından insanlara gönderilen İlâhî dinin adıdır. İnsanlar ya Tevhid Dinine, ya da şirk dinlerine inanırlar. Üçüncü bir yol yoktur insanın hayatında. Şirk, nasıl insanların kendi hevâ ve heveslerinden uydurdukları bütün dinleri tanımlıyorsa; `Tevhid` de Allah`ın vahy yoluyla tüm peygamberlere gönderdiği dini tanımlar.
`Tevhid` hem inanç açısından Allah`ı zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde `bir`lemek, hem de ibâdeti yalnızca Allah`a mahsus kılmaktır. Allah`ın birliğini ifade eden `tevhid` kavramı Kur`an`da geçmemektedir. Allah`ın birliği Kur`an`da, `Vâhid`, `Ehad` gibi sıfatlarla ve başka tarzla açıklanmaktadır.
Allah`ın birliğinden, sıfatlarından ve diğer iman konularından bahseden ilme Akaid denilir. Tevhid ilmi, Akaid ilminin diğer adıdır. Çünkü Tevhid ilmi, ağırlıklı olarak Allah`tan ve O`nun insanlara gönderdiği inanç esaslarından bahseder.
Edebiyatta `tevhid`; Allah`ın birliğinden ve yüceliğinden bahseden, bunlardan söz eden, konusu bu gibi şeyler olan şiir çeşitlerine denir.