Çalışmada TKHK ile TTK arasındaki hükümlerden kaynaklanan uygulama farklılığının önüne geçilerek TKHK’de düzenlendiği şekilde, tüketiciyi koruyan hükümler kapsamında tüketici senetlerinin düzenlenmesine dair çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır. Bir diğer taraftan literatüre bu konuda yeteri kadar katkı yapılmamış olması da bu bağlamda çalışma hazırlamaya değer görülmüştür.
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tüketici hukukunda yer alan temel kavramlar açıklanmadan önce mül
Tükendi
Gelince Haber VerÇalışmada TKHK ile TTK arasındaki hükümlerden kaynaklanan uygulama farklılığının önüne geçilerek TKHK’de düzenlendiği şekilde, tüketiciyi koruyan hükümler kapsamında tüketici senetlerinin düzenlenmesine dair çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır. Bir diğer taraftan literatüre bu konuda yeteri kadar katkı yapılmamış olması da bu bağlamda çalışma hazırlamaya değer görülmüştür.
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tüketici hukukunda yer alan temel kavramlar açıklanmadan önce mülga 4077 sayılı TKHK3’de (eTKHK) yapılan tüketici ve tüketici senedi ile ilgili olarak yapılan değişikliklerin kısaca bir nedenine yer verilmiştir. Daha sonrasında ise söz konusu değişiklerinin nedeni ayrıntılı olarak açıklanmış ve tüketici hukukunda yer alan temel kavramlardan olan tüketici ve tüketici işleminin detaylı olarak tanımı yapılmıştır. Tüketici senetlerinin gerek kanun gerekse yönetmeliklerde genel bir tanımı yapılmadığından tüketici hukukunda yer alan temel kavramlardan yola çıkılarak tüketici senetleri tanımına ve unsurlarına yer verilmiştir. Ardından tüketici senetlerinin kıymetli evrak niteliği üzerinde durularak kıymetli evrakın unsurları ve def’i kavramları detaylı olarak incelenmiştir.
İkinci bölümde ise kıymetli evrakın devir şekilleri incelenmiş, TTK ve TKHK kapsamında tüketici senetlerinin devri ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümse ise Yargıtay ilamları ve doktrinde yer alan görüşler çerçevesinde tüketici senetlerinin devrinin sonuçları, görevli mahkemenin belirlenmesi hususu ve tüketici senetlerinin takip usulüne etkisi incelenmiştir.