Bu kitap; Batı Kuzey Doğu ve Sibirya sahası Türk Dünyası bilmecelerini bir araya getirmekte çeviri ve dizinleriyle birlikte okuyucuya sunmaktadır.
Batı Türkçesi sahasında Türkçenin şu lehçe ve ağızları yer almaktadır:
Türkiye Türkçesi Batı Trakya Türkçesi Bulgaristan Türkleri Türkçesi Makedonya Türkleri Türkçesi Kosova Türkleri Türkçesi Kıbrıs Türkçesi Ahıska Türkçesi Güney Azerbaycan Türkçesi Kaşkay Türkçesi Kuzey Azerbaycan Türkçesi Karabağ Türkçesi Türkmen Türkçesi Kerkük Türkçesi Gagavuz T
Tükendi
Gelince Haber VerBu kitap; Batı Kuzey Doğu ve Sibirya sahası Türk Dünyası bilmecelerini bir araya getirmekte çeviri ve dizinleriyle birlikte okuyucuya sunmaktadır.
Batı Türkçesi sahasında Türkçenin şu lehçe ve ağızları yer almaktadır:
Türkiye Türkçesi Batı Trakya Türkçesi Bulgaristan Türkleri Türkçesi Makedonya Türkleri Türkçesi Kosova Türkleri Türkçesi Kıbrıs Türkçesi Ahıska Türkçesi Güney Azerbaycan Türkçesi Kaşkay Türkçesi Kuzey Azerbaycan Türkçesi Karabağ Türkçesi Türkmen Türkçesi Kerkük Türkçesi Gagavuz Türkçesi Kırım Tatar Türkçesi Dobruca Türkleri Türkçesi Urum Türkçesi.
Türk dünyası bilmeceleri içinde en çok sayıda bilmece Türkiye`de büyük çoğunlukla Cumhuriyet döneminde derlenmiş ve yayınlanmıştır. Elbette ki bu bir sahiplenmenin kültür anlayışının ve kültür politikasının neticesidir. Halk kültürünü kaydetmek ve saklamak amacıyla yapılan sansürlenmeden yayınlanan bilimsel çalışmaların yanı sıra okul çağındaki çocuklar için hazırlanmış çok sayıda bilmece kitapları da mevcuttur.
Kaşkay Türkçesinin bilmeceleri derlenmiş ancak henüz yayınlanamamış bilmeceler arasındaydı. Kaşkay bilmeceleri ilk defa bu çalışmada yayınlanmaktadır. Batı Trakya bilmeceleri ise daha önce derlenmemişti bu çalışma için derlendi ve burada yayınlanmış bulunuyor.
Kuzey Türkçesi sahasında Türkçenin şu lehçeleri yer almaktadır: Kırgız Türkçesi Kazak Türkçesi Tatar Türkçesi Karakalpak Türkçesi Başkurt Türkçesi Kumuk Türkçesi Karaçay-Malkar Türkçesi Nogay Türkçesi Karay Türkçesi Sincan Kırgız Türkçesi Codex Cumanicus metni Türkçesi.
Doğu Türkçesi sahasında Türkçenin şu lehçeleri yer almaktadır: Özbek Türkçesi Uygur Türkçesi.
Sibirya sahasında Türkçenin şu lehçeleri yer almaktadır: Altay Türkçesi Hakas Türkçesi Tuva Türkçesi Şor Türkçesi Dolgan Türkçesi Tofa (Kargas) Türkçesi.
Batı Kuzey Doğu ve Sibirya Türkçesi bilmecelerini bir araya getirmek düşüncesiyle basılmış tüm kaynaklar bu çalışmaya dahil edilmiştir. Her bölümün sonuna o bölümdeki bilmecelerin cevap dizini verilmiştir. Böylece cevaplardan hareketle sahalar lehçeler ve ağızlar arasında karşılaştırma yapmak imkanı bulunmaktadır.