Peynircilik sadece sütün saklanmasına ve bozulmadan daha uzun süreli tüketilmesine imkân veren bir zanaat değildir. Bu zanaat sayesinde dünyanın birçok bölgesinde, farklı coğrafi ve iklimsel özelliklere sahip yerlerde birbirinden apayrı kültürel tekniklerle birbirinden lezzetli mikrobiyolojik yaşam formları üretilebilmektedir.
Bu yaşam formları aynı zamanda 7000 yıllık olduğu düşünülen peynir üretim tarihi boyunca sayısız geleneksel yöntem geliştiren üreticilerin kültürel belleğini taşımaktadır. Günümüzde hızla gelişen süt teknolojileri de bu birikimi temel almaktadır. Yerel-geleneksel peynirlere sahip &ccedi
Tükendi
Gelince Haber VerPeynircilik sadece sütün saklanmasına ve bozulmadan daha uzun süreli tüketilmesine imkân veren bir zanaat değildir. Bu zanaat sayesinde dünyanın birçok bölgesinde, farklı coğrafi ve iklimsel özelliklere sahip yerlerde birbirinden apayrı kültürel tekniklerle birbirinden lezzetli mikrobiyolojik yaşam formları üretilebilmektedir.
Bu yaşam formları aynı zamanda 7000 yıllık olduğu düşünülen peynir üretim tarihi boyunca sayısız geleneksel yöntem geliştiren üreticilerin kültürel belleğini taşımaktadır. Günümüzde hızla gelişen süt teknolojileri de bu birikimi temel almaktadır. Yerel-geleneksel peynirlere sahip çıkmak, onları korumak ve üretimlerini sürdürmek aynı zamanda bu tarih ve birikime, kültürel belleğe, ve yaşamın çeşitliliğine sahip çıkmak demektir.
— İlhan KOÇULU
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Ekomüze Zavot ve Kafkas Üniversitesi, Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 2016 yılında “Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” başlıklı uluslararası bir sempozyum çağrısı yaptı. Bu çağrıya kulak veren Türkiye’den ve dünyadan birbirinden değerli üretici, sanayici, akademisyen, aktivist, sivil toplum ve kamu kurumları temsilcilerinden oluşan katılımcılar, yerel-geleneksel peynirleri anlamak ve aktarmak için Kars’ta bir araya geldi. Sempozyumda sunulan bildirilerin bir araya getirilmesiyle hazırlanan bu kitap ile yerel-geleneksel peynirlerin tarihini, lezzetini, bileşenlerini, coğrafyasını, kültürünü ve şifasını hem üreticilerinin kendi dilinden hem araştırmacılardan dilinden okuyabilirsiniz.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin girişimiyle başlayan bu bilgi şöleninin yeni ve güçlü yerel dayanışma ağları kurması ümidiyle!