Türkolog-tarihçi ve yazar Dr. Adalet Ergenekon, ilk basımı 1978 yılında yapılan romanında, yaklaşık iki bin yıl önce Pekin`in kuze-yindeki Yekol bölgesinde Kingen Dağları`nın eteklerinde yaşayan Tuyu-Kun (Türk-Hun) kabilesinin öyküsünü anlatıyor. Kuruluş aşamasındaki bir devlet örgütlenmesine sahip olan Tuyu-Kun`ların reisi Han Següy`ün güçlü bir ordusu var ve bu ordu her yıl yapılan büyük av seferinden sonra daha da güçleniyor.
Önemli kararların tartışılarak alındığı Kurultay`la demokrasinin ilk biçimlerinden birini uygulayan Türk kabilesinin Tibetliler ve Çinlilerle mücadelesini anlatan roman, g
Tükendi
Gelince Haber VerTürkolog-tarihçi ve yazar Dr. Adalet Ergenekon, ilk basımı 1978 yılında yapılan romanında, yaklaşık iki bin yıl önce Pekin`in kuze-yindeki Yekol bölgesinde Kingen Dağları`nın eteklerinde yaşayan Tuyu-Kun (Türk-Hun) kabilesinin öyküsünü anlatıyor. Kuruluş aşamasındaki bir devlet örgütlenmesine sahip olan Tuyu-Kun`ların reisi Han Següy`ün güçlü bir ordusu var ve bu ordu her yıl yapılan büyük av seferinden sonra daha da güçleniyor.
Önemli kararların tartışılarak alındığı Kurultay`la demokrasinin ilk biçimlerinden birini uygulayan Türk kabilesinin Tibetliler ve Çinlilerle mücadelesini anlatan roman, geniş bozkırlarda filizle-nen bir aşka ve Han Següy`ün ölümünden sonra oğulları arasın-daki bölünmeye odaklanıyor. Kardeşler arasındaki bu ayrılık ve bölünme, et ile tırnağın ayrılması gibi zor ve acı verici bir süreçte gerçekleşiyor. "Adalet Ergenekon`un uzmanlık alanı Türkoloji ve tarih...
O bize roman kurgusuyla ve şiirsel bir üslupla tarihi, kültürel gerçekleri anlatıyor. Birliğin gücünü, tarihi bilmenin önemini anımsatıyor. Türklerin tarihsel köklerinin, devlet ve ordu kurma geleneklerinin ne kadar derinlerde olduğunu bir kez daha öğreniyoruz ondan."
(Feyziye Özberk)