Dünya, yirminci yüzyılın sonlarında yeni bir teknoloji devrimi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yeni dönemin adı “bilgi çağı”dır. Bilgisayarlar, internet ve diğer yeni bilgi ve iletişim teknolojileri, insan hayatının en önemli ve en etkili buluşları arasına girmiştir. Geçmişte bilgisayar ve teknoloji; belirli amaçlar için seçici bir araç olarak kullanılırken, günümüzde bilgi teknolojisi, siber (sanal) alemdeki gelişmelerle beraber; sosyal, siyasal, sağlık ve askeri tüm altyapıları bilgisayarlara bağımlı hale gelmiştir. Finansal ağlar, haberleşme sistemleri, elektronik transfer merkezleri, nükleer santraller, hava
Tükendi
Gelince Haber VerDünya, yirminci yüzyılın sonlarında yeni bir teknoloji devrimi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yeni dönemin adı “bilgi çağı”dır. Bilgisayarlar, internet ve diğer yeni bilgi ve iletişim teknolojileri, insan hayatının en önemli ve en etkili buluşları arasına girmiştir. Geçmişte bilgisayar ve teknoloji; belirli amaçlar için seçici bir araç olarak kullanılırken, günümüzde bilgi teknolojisi, siber (sanal) alemdeki gelişmelerle beraber; sosyal, siyasal, sağlık ve askeri tüm altyapıları bilgisayarlara bağımlı hale gelmiştir. Finansal ağlar, haberleşme sistemleri, elektronik transfer merkezleri, nükleer santraller, havaalanlarının kontrolü, hastaneler, okullar, devlet kurumları, sağlık merkezleri, su kaynakları, elektrik şebekeleri, ulaşım, askeri cihazlar gibi kritik altyapılar bilgisayarlara bağlıdır. Yine bankalar, para ve sermaye piyasası, çalışmalarında tamamen bilgisayar sistemlerini temel almaktadır. Böylece, teknoloji hayatımızın tüm alanlarına girmiş ve artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Bilgi teknolojileri ile ilgili bu büyük bağımlılık, insan yaşamına birçok farklı açıdan olumlu değişiklikler ve sayısız avantajlarının yanı sıra, yeni tehditler de oluşturmaktadır ve farklı türlerde siber eylemler (cyber attack) gerçekleşmektedir. Bu tehditler bilgisayar korsanları ve teröristler için fırsatlar yaratmaktadır. Yine teröristler kendi siyasal veya ideolojik amaçlarına ulaşmak için bilgi teknolojisini birer amaç veya araç olarak tesbip edebilmektedir. Böylece, bir devletin teknolojiye bağımlılığı arttıkça, siber eylem tehditleri ile karşı karşıya kalma riskleri de artacaktır.
Bu bağlamda siber terörizm, yeni oluşan bir kavramdır ve yaşadığımız dönemin bir gerçeğidir. Günümüzde siber terörizm, klasik terörizmden daha tehlikeli hale gelmektedir. Çünkü birçok ülkenin önemli hizmetleri bilgi teknolojisi üzerinden yapılmaktadır. Siber terörizm, bilgi teknolojisi kullanılarak, önceden belirlenmiş siyasal, sosyal ve ideolojik hedeflere ulaşmak için kişilere ve ülkelerin kritik altyapılarına zarar vermek olarak yorumlanabilir. Ayrıca, siber terörizmi genel anlamda, bilgisayar ve bilgisayar sistemleri aracılığıyla terörist eylemler gerçekleştirmek olarak da tanımlayabiliriz.