Dünya nedir? David Markson, Wittgenstein`ın bu sorusuna, elli dört kez reddedilen fakat sonra bir "kült"e dönüşen romanı Wittgenstein`ın Metresi`nde kurduğu "yeni bir dünya" ile cevap veriyor. Anlatıcı dışında bir insan yoktur bu dünyada. Fakat ikinci bir insanın olmaması, orada hiç kimsenin olmadığı anlamına gelmez: Filozoflar, yazarlar, ressamlar, müzisyenlerden oluşan kalabalık bir nüfusa sahiptir. Onların yapıtları, yaşamları ve dedikodularıyla tıka basa doludur. Sanatla dolu bir bilinçten süzülen ve "dünyadan arındırılmış bir dünya"dır burası. Wittgenstein`ın Metresi`ni Pelin Angı ve Suat Kemal Angı Türkçeleştirdi.
"Wittgenstein`ın Met
Tükendi
Gelince Haber VerDünya nedir? David Markson, Wittgenstein`ın bu sorusuna, elli dört kez reddedilen fakat sonra bir "kült"e dönüşen romanı Wittgenstein`ın Metresi`nde kurduğu "yeni bir dünya" ile cevap veriyor. Anlatıcı dışında bir insan yoktur bu dünyada. Fakat ikinci bir insanın olmaması, orada hiç kimsenin olmadığı anlamına gelmez: Filozoflar, yazarlar, ressamlar, müzisyenlerden oluşan kalabalık bir nüfusa sahiptir. Onların yapıtları, yaşamları ve dedikodularıyla tıka basa doludur. Sanatla dolu bir bilinçten süzülen ve "dünyadan arındırılmış bir dünya"dır burası. Wittgenstein`ın Metresi`ni Pelin Angı ve Suat Kemal Angı Türkçeleştirdi.
"Wittgenstein`ın Metresi`nde, Markson`ın tüm romanlarındaki dramatik etkinliklerden az sayıda bulunur: (En basit düzeyde) yeryüzündeki son kişiymiş gibi görünen Kate adındaki kadının ipe sapa gelmez düşüncelere dalması. Buna rağmen roman çok sayıda entelektüel etkinlik içerir: (Yine aynı düzeyde) edebiyattaki en derin epistemolojik araştırmalardan biridir ve Wittgenstein`ın `Felsefe, aklımızın dil aracılığıyla büyülenmesine karşı yapılan bir savaştır,` şeklindeki önermesine dair bildiğim en iyi kurgusal açıklamadır."
- Steven Moore, Son Söz
"Deneysel kurgunun bu ülkedeki zirve noktası…"
- David Foster Wallace
"Bunu okuyan kişi, dünyayı eskisi gibi göremez artık."
- Ann Beattie